Artykuł sponsorowany

Kopi Luwak: najdroższa kawa świata – historia, proces produkcji i kontrowersje

Kopi Luwak: najdroższa kawa świata – historia, proces produkcji i kontrowersje

Jamaica Blue Mountain, Hacienda La Esmeralda Geisha, Black Ivory Coffee – to najsłynniejsze i najdroższe kawy na świecie. Do tego zaszczytnego grona należy też Kopi Luwak, ekskluzywna kawa ziarnista wytwarzana przy pomocy sumatrzańskich zwierząt. Ze względu na swoją rzadkość i dość osobliwy sposób obróbki jest luksusowym towarem rozchwytywanym przez koneserów czarnego napoju. Skąd się wzięła kawa Kopi Luwak i w czym tkwi jej sekret? Jeśli szukasz informacji na ten temat, zachęcamy do lektury poniższego tekstu.

Kilka słów o historii kawy Kopi Luwak

By dowiedzieć się, skąd się wzięła jedna z najdroższych i najbardziej ekskluzywnych kaw na świecie, musimy cofnąć się do czasów kolonialnych na indonezyjskiej wyspie Sumatra. Przebywający na niej Holendrzy zakazali pracownikom tamtejszych plantacji zbioru ziaren kawowca na własny użytek. Miejscowi znaleźli jednak sprytny sposób na obejście tego zakazu. Zaczęli zbierać ziarna zjedzone i wydalone przez małe, drapieżne i płochliwe ssaki nazywane popularnie cywetami. Szybko zorientowali się, że proces trawienia sprawia, że owoce kawowca nabierają wyjątkowego smaku i są pozbawione charakterystycznej goryczy. Przyrządzany z nich napar odznacza się subtelnym i delikatnym smakiem.

Na czym polega fenomen kawy Kopi Luwak?

Współcześnie kawa wytwarzana przy pomocy sumatrzańskich zwierząt ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ziarna używane do przyrządzania naparu określanego mianem Kopi Luwak są także częstym obiektem badań. W ich trakcie stwierdzono między innymi, że nasiona wydalane przez cywety, mają na powierzchni drobne pęknięcia, które są rezultatem działania enzymów obecnych w układzie pokarmowym tych ssaków. Na skutek procesów trawiennych z ziaren usuwane jest też białko, dzięki czemu parzona kawa nie jest gorzka i ma wyjątkowo delikatny smak. W rzeczywistości jednak jej końcowy aromat zależy od wielu czynników, w tym między innymi od warunków hodowli zwierząt oraz od zastosowanego typu kawy.

Po czym rozpoznać oryginalną kawę Kopi Luwak?

Napar przyrządzany z ziaren kawowca „poddawanych obróbce” z pomocą sumatrzańskich ssaków odznacza się delikatnym, ale złożonym profilem smakowym. Chociaż jest on dość trudny do skopiowania, na rynku nie brakuje podróbek słynnej Kopi Luwak. Dlatego warto wiedzieć, po czym rozpoznać prawdziwe mieszanki. Oryginalne ziarna kawy mają nieregularny kształt i nie są idealnie zaokrąglone. Ich powierzchnia także nie jest jednolicie gładka, raczej matowa. Ważną cechą, która nie pozwala pomylić jej z żadnym innym naparem kawowym, jest też smak: subtelny, łagodny i pozbawiony goryczki.

Chcesz spróbować wyjątkowej kawy Kopi Luwak? Zajrzyj do naszej palarni kawy!

Nie da się ukryć, że Kopi Luwak to bez wątpienia jedna z najbardziej niezwykłych i kontrowersyjnych kaw na świecie. Jeśli przekonaliśmy Cię do jej degustacji, zachęcamy do przejrzenia produktów dostępnych w asortymencie Cafe Panamera. Jako doświadczona palarnia kawy zadbaliśmy o to, aby w naszej ofercie nie zabrakło mieszanek o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Wśród nich znajduje się też kawa Kopi Luwak uznawana za najlepszą i najbardziej ekskluzywną na świecie.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.